Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży
Program Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności
Równać Szanse 2012 - Regionalny Konkurs Grantowy
Od 1 stycznia 2013 r. do 31 lipca 2013 r. będą prowadzone zajęcia dla młodzieży w ramach projektu„Klub Bardzo Młodych Gospodyń Wiejskich” prowadzonego przez Fundację „Pomóżmy Dzieciom Poznać Świat”
Projekt ten otrzymał dotację w Regionalnym Konkursie Grantowym - Równać Szanse 2012.
Głównym celem projektu jest wyrównywanie szans na dobry start w dorosłe życie młodzieży w wieku gimnazjalnym i ponadgimnazjalnym (13-19 lat) z małych miejscowości, poprzez podnoszenie ich kompetencji i rozwój umiejętności społecznych. Chcemy aby młodzież realizująca projekty, poprzez aktywne działania, mogła rozwijać swoje pasje i zainteresowania.
W ramach projektu będzie zorganizowana seria spotkań dla grupy młodzieży zainteresowanej nauką gotowania, pieczenia, potrawami regionalnymi.
Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży
Program Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności
Równać Szanse 2012 - Regionalny Konkurs Grantowy
Od 1 stycznia 2013 r. do 31 lipca 2013 r. będą prowadzone zajęcia dla młodzieży w ramach projektu„Klub Bardzo Młodych Gospodyń Wiejskich” prowadzonego przez Fundację „Pomóżmy Dzieciom Poznać Świat”
Projekt ten otrzymał dotację w Regionalnym Konkursie Grantowym - Równać Szanse 2012.
Głównym celem projektu jest wyrównywanie szans na dobry start w dorosłe życie młodzieży w wieku gimnazjalnym i ponadgimnazjalnym (13-19 lat) z małych miejscowości, poprzez podnoszenie ich kompetencji i rozwój umiejętności społecznych. Chcemy aby młodzież realizująca projekty, poprzez aktywne działania, mogła rozwijać swoje pasje i zainteresowania.
W ramach projektu będzie zorganizowana seria spotkań dla grupy młodzieży zainteresowanej nauką gotowania, pieczenia, potrawami regionalnymi.
W ramach projektu będzie zorganizowana seria spotkań dla grupy młodzieży zainteresowanej nauką gotowania, pieczenia, potrawami regionalnymi
W każdym miesiącu przewidziany jest jeden temat przewodni np. styczeń - pierniki, jadalne ozdoby choinkowe; marzec - ciasta drożdżowe, baby wielkanocne; kwiecień - chleb i jego historia, maj – potrawy z ziemniaków.
Oprócz spotkań popołudniowych w ramach projektu będą również wyjazdy do muzeów i miejsc związanych z danym tematem spotkań.
Aby nauczyć się właściwego oceniania swoich możliwości i zdolności oraz nauczyć współpracy z osobami niepełnosprawnymi planuje się wyjazd do ośrodka w Bogumiłku, na wspólne warsztaty rękodzielnicze.
Na zakończenie projektu, w lipcu zaplanowano piknik, na którym członkowie klubu zaprezentują swoje umiejętności, opowiedzą o swoich osiągnięciach, będzie można spróbować własnych wyrobów i potraw regionalnych. Uczestnicy projektu będą też organizatorami pikniku od strony logistycznej.