Zajęcia dla młodzieży w ramach projektu KLUB BARDZO MŁODYCH GOSPODYŃ WIEJSKICH
Dodane przez AdminP dnia Stycznia 04 2013 00:00:00
                                            

 

Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży

Program Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności

Równać Szanse 2012 - Regionalny Konkurs Grantowy            

 

Od 1 stycznia 2013 r. do 31 lipca 2013 r. będą prowadzone zajęcia dla młodzieży w ramach  projektu„Klub Bardzo Młodych Gospodyń Wiejskich” prowadzonego przez Fundację „Pomóżmy Dzieciom Poznać Świat”

Projekt ten otrzymał dotację w Regionalnym Konkursie Grantowym -  Równać Szanse 2012.

Głównym celem projektu jest wyrównywanie szans na dobry start w dorosłe życie młodzieży w wieku gimnazjalnym i ponadgimnazjalnym (13-19 lat) z małych miejscowości, poprzez podnoszenie ich kompetencji i rozwój umiejętności społecznych. Chcemy aby młodzież realizująca projekty, poprzez aktywne działania, mogła rozwijać swoje pasje i zainteresowania.

 

W ramach projektu będzie zorganizowana seria spotkań  dla grupy młodzieży zainteresowanej nauką gotowania, pieczenia, potrawami regionalnymi.


Treść rozszerzona
                                  

Polska Fundacja Dzieci i Młodzieży

Program Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności

Równać Szanse 2012 - Regionalny Konkurs Grantowy            

 

Od 1 stycznia 2013 r. do 31 lipca 2013 r. będą prowadzone zajęcia dla młodzieży w ramach  projektu„Klub Bardzo Młodych Gospodyń Wiejskich” prowadzonego przez Fundację „Pomóżmy Dzieciom Poznać Świat”

Projekt ten otrzymał dotację w Regionalnym Konkursie Grantowym -  Równać Szanse 2012.

Głównym celem projektu jest wyrównywanie szans na dobry start w dorosłe życie młodzieży w wieku gimnazjalnym i ponadgimnazjalnym (13-19 lat) z małych miejscowości, poprzez podnoszenie ich kompetencji i rozwój umiejętności społecznych. Chcemy aby młodzież realizująca projekty, poprzez aktywne działania, mogła rozwijać swoje pasje i zainteresowania.

 

W ramach projektu będzie zorganizowana seria spotkań  dla grupy młodzieży zainteresowanej nauką gotowania, pieczenia, potrawami regionalnymi.

W ramach projektu będzie zorganizowana seria spotkań  dla grupy młodzieży zainteresowanej nauką gotowania, pieczenia, potrawami regionalnymi

 

W każdym miesiącu przewidziany jest jeden temat przewodni np. styczeń - pierniki, jadalne ozdoby choinkowe; marzec - ciasta drożdżowe, baby wielkanocne; kwiecień - chleb i jego historia, maj – potrawy z ziemniaków.

 

Oprócz spotkań popołudniowych w ramach projektu będą również wyjazdy do muzeów i miejsc związanych z danym tematem spotkań.

 

Aby nauczyć się  właściwego oceniania swoich możliwości i zdolności oraz nauczyć współpracy z osobami niepełnosprawnymi planuje się wyjazd do ośrodka w Bogumiłku, na wspólne warsztaty rękodzielnicze.

 

Na zakończenie projektu, w lipcu zaplanowano piknik, na którym członkowie klubu zaprezentują swoje umiejętności, opowiedzą o swoich osiągnięciach, będzie można spróbować własnych wyrobów i potraw regionalnych. Uczestnicy projektu będą też organizatorami pikniku od strony logistycznej.

 

Karta uczestnika projektu